På di.dk anvender vi cookies til en række forskellige formål i forbindelse med funktion, webanalyse og marketing. Klikker du videre på sitet, accepterer du, at der sættes cookies til disse formål. Du kan læse mere om cookies og fravælge brugen af dem på denne side.
Mærkning af fødevarer

Som en del af en ny EU-forordning om forbrugerinformation vil der ved udgangen af 2014 blive stillet yderligere krav om mærkning af fødevarer.

En ny EU-forordning om fødevareinformation, der fastsætter nye mærkningskrav, skal hjælpe forbrugerne med at træffe mere informerede valg. Forordningen vil komme til at gælde alle former for fødevareinformation, og for alle fødevarer der skal markedsføres i EU, dog ikke de vertikale mærkningsregler (f.eks. vinmærkning), som vil blive bibeholdt. Forordningen introducerer et antal nye krav, herunder krav om, at allergener skal fremhæves på emballagen, hvis en færdigpakket fødevare indeholder allergener.

Herudover er der krav om obligatorisk næringsdeklaration samt regler for hvordan denne skal se ud. Ligeledes er der fastsat en minimumsstørrelse for bogstaver og tal på emballagen samt en angivelse af oprindelsesland for visse kødtyper. Selvom forordningen finder anvendelse fra december 2014, er der stadigvæk mange områder, hvor fortolkning af reglerne ikke er på plads.

DI Fødevarer mener

DI Fødevarer mener helt principielt, at der ikke skal indføres nationale særregler eller særfortolkninger. Dette vil kun give anledning til tekniske handelshindringer og uoverskuelige eksporttilstande. Derfor arbejder DI Fødevarer for fuld harmonisering også på mærkningsområdet.

ANDRE EMNER
  • Nøglehulsmærket
    Den 1. marts 2015 trådte den nye bekendtgørelse om Nøglehulsmærket i kraft.
  • Oprindelsesmærkning
    EU-parlamentet har stemt for, at forarbejdede fødevarer med kød skal mærkes med kødets oprindelsesland. Men hos DI Fødevarer mener vi, at det er for dyrt, og at det ikke giver forbrugeren øget sikkerhed.
Portionsmærkning (GDA)

DI Fødevarer anbefaler virksomheder at benytte portionsmærkning på forsiden af emballagen. Det er en objektiv måde at fortælle, hvor meget energi og andre næringsstoffer man får, når man spiser en portion af produktet, og det kan gøre det lettere at træffe beslutninger i en travl hverdag. 

Læs mere om portionsmærkningen på nedenstående link:

Hovedregel for datomærkning

Efter ændring skal holdbarhedsmærkning af færdigpakkede fødevarer angives på følgende måde:

  • "Bedst før", hvis datoen indeholder en angivelse af dagen
  • "Bedst før udgangen af" i andre tilfælde
  • "Sidste anvendelsesdato" for fødevarer, som i mikrobiologisk henseende er let fordærvelige, og som derfor efter en kort periode kan udgøre en risiko for menneskers sundhed
Kontakt image
Konsulent
Tlf: +45 3377 3035
Mobil: +45 2447 6817
E-mail: fretdi.dk