På di.dk anvender vi cookies til en række forskellige formål i forbindelse med funktion, webanalyse og marketing. Klikker du videre på sitet, accepterer du, at der sættes cookies til disse formål. Du kan læse mere om cookies og fravælge brugen af dem på denne side.

Hvordan får vi flere kloge hænder og hoveder til fremtidens fødevareindustri?

Det er alletiders, at unge får appetit på at blive gourmetkok, når danske restauranter henter Michelinstjerner i hobetal. Og det er helt fint, at Den Store Bagedyst har gjort det sexet at blive konditor, men der er brug for mere. Uddannelse og rekruttering står højt på fødevarebranchens dagsorden i disse år, og der er i stigende grad brug for robotkyndige folk, der kan bidrage til at udvikle og styrke fødevareerhvervet.

Mangel på teknisk arbejdskraft

Mange fødevarevirksomheder har i dag svært ved at tiltrække dygtige medarbejdere med en teknisk profil, og et kig ind i krystalkuglen viser, at udfordringen med at skaffe kvalificeret, teknisk arbejdskraft kun bliver større de kommende år. Produktion i Danmark er igen under udvikling – ikke afvikling. Det gælder også i fødevareindustrien, der efter en årrække med faldende beskæftigelsestal, har oplevet en fremgang siden 2012, så der nu er omkring 53.000 ansatte i branchen. Samtidig bliver fødevareindustrien mere og mere digitaliseret og automatiseret, hvilket også stiller andre og nye krav til medarbejderens kompetencer.

Samarbejde skal styrke virksomhederne

Det er helt centralt, at der sikres en sammenhæng mellem uddannelserne og fødevarebranchens kompetencebehov. Én model er at målrette tekniske erhvervsuddannelser til delbrancher i fødevareindustrien. Dansk Industri har i samarbejde med erhvervsskoler og fagforeninger haft succes med dette på bageriområdet, og ønsket er, at det kan ske for andre underbrancher.

Både virksomhederne og uddannelsesinstitutionerne – det gælder erhvervsskoler så vel som universiteter – ønsker mere samarbejde, der kan bidrage til at sikre, at udbuddet af kompetencer matcher efterspørgslen, både på kort og langt sigt. I den forbindelse er det vigtigt at sørge for at oprette praktikpladser, og samtidig er det vigtigt at efteruddanne nuværende medarbejdere for at sikre de rette kompetencer i virksomhederne.

Fortællingen om fødevareindustrien

Fødevarebranchen har sammen til opgave at fortælle og vise omverdenen, at fødevarebranchen er en spændende, innovativ og globalt orienteret branche med gode udviklingsmuligheder for ambitiøse og engagerede medarbejdere. Gastronomi og stjernekokke i restaurationsbranchen er cool, men der er også musik i robotteknologi og procesoperatører i fødevareindustrien. Som en del af dette afholder DI Fødevarer den 18. maj en national konference, hvor der stilles skarpt på fødevarevirksomhedernes muligheder for tiltrække og udvikle de dygtigste hoveder og hænder til fremtidens fødevareindustri. Se mere her.

Kontakt image
Chefkonsulent
Tlf: +45 3377 3013
Mobil: +45 4059 0339
E-mail: lzldi.dk
PUBLICERET: 15-05-2017 OPDATERET: 15-05-2017