På di.dk anvender vi cookies til en række forskellige formål i forbindelse med funktion, webanalyse og marketing. Klikker du videre på sitet, accepterer du, at der sættes cookies til disse formål. Du kan læse mere om cookies og fravælge brugen af dem på denne side.

Hvad fortæller mærket?

Portionsmærkning er en nem måde for forbrugeren til at finde ud af hvor meget energi, fedt, mættede fedtsyrer, sukkerarter og salt, der er i én portion af en fødevare.

 

Man kan finde to udgaver af mærket på fødevarerne. En hvor man kun ser indholdet af energi (A), og en udvidet version (B), hvor man kan se alle oplysningerne. Portionsmærkning er en let tilgængelig gentagelse af nogle af de oplysninger, man kan finde i næringsdeklarationen. De er samlet i form af et mærke på forsiden af pakken.

Oven over ikonerne ses portionsstørrelsen. Her får man information om, hvor mange gram én portion af fødevaren svarer til. Det er den mængde af fødevaren, som ikonerne oplyser om indholdet af.

Ikonet viser, hvor meget energi man får, hvis man spiser en portion. Oplysningerne gives på to måder: I kilojoule (kJ) og kilokalorier (kcal). Det er to mål for energi, som betyder det samme.

Nederst i ikonet ses, hvor meget af det daglige energibehov man får dækket, hvis man spiser en portion. Oplysningen gives i procent, hvor 100 % ville svarer til, at al den energi, man har behov for i løbet af en dag, blev dækket af en portion. Procentsatserne er fastsat i forhold til en gennemsnitpersons daglige energibehov. Stjernen * henviser til det sted på pakken, hvor der står, at procentsatserne er beregnet i forhold til energibehovet for en voksen gennemsnitsperson, og at det er 8400 kJ/ 2000 kcal.

Nede under portionsmærkningen kan man se, hvor meget energi der er i 100g af fødevaren.

Den udvidede version af portionsmærkningen (B) er suppleret med informationer om, hvor meget fedt, mættede fedtsyrer, sukkerarter og salt man får, hvis man spiser en portion af fødevaren.

Hver oplysning har sit eget ikon, som er bygget op på samme måde som energi ikonet. Øverst ser man, hvor mange gram portionen indeholder. Nederst hvor mange procent det svarer til i forhold til såkaldte referenceindtag for en voksen gennemsnitsperson. 

Når virksomheder vælger at mærke deres fødevarer med portionsmærker, kan de enten vælge at bruge den korte version (A) eller den udvidede version (B). Af pladshensyn kan det være nødvendigt at forkorte teksterne.

PUBLICERET: 26-03-2015 OPDATERET: 20-02-2017