På di.dk anvender vi cookies til en række forskellige formål i forbindelse med funktion, webanalyse og marketing. Klikker du videre på sitet, accepterer du, at der sættes cookies til disse formål. Du kan læse mere om cookies og fravælge brugen af dem på denne side.

Sådan er portionsstørrelserne fastsat

De portionsstørrelser, som bruges i portionsmærkning, kan enten være den mængde, det anbefales man spiser i løbet af en dag eller et måltid som del af en sund kost, eller en afgrænset mængde, der er naturlig for produktet i den form det sælges f.eks. en skive brød, en karamel eller en dåse sodavand. Derfor kan det også forekomme, at portionsstørrelsen varierer alt afhængig af, hvilken størrelse pakke man køber, eller hvilket mærke det er.

Den europæiske fødevareindustri arbejder på at sikre, at de portionsstørrelser, der bruges, er så sammenlignelige som muligt. Derfor findes fælles principper for, hvordan portionsstørrelserne skal fastsættes, og indenfor de fleste fødevarekategorier er fastsat vejledende portionsstørrelser, som virksomhederne anbefales at anvende.

Portionsstørrelserne er ikke nødvendigvis et udtryk for, hvor meget en person typisk spiser. Det er fordi man ønsker at oplyse om indholdet i:

  • Den mængde af fødevaren der er plads til i en kost eller et måltid, der opfylder kostanbefalingerne
  • Den form af fødevaren som den sælges i, hvis det virker mere logisk for forbrugeren

Det er altid muligt med udgangspunkt i oplysningerne i portionsmærket eller næringsdeklarationen at beregne sig frem til, hvad den mængde man vælger at spise indeholder.

Kontakt image
Chefkonsulent
Tlf: +45 3377 3445
Mobil: +45 2463 4048
E-mail: mistdi.dk
PUBLICERET: 26-03-2015 OPDATERET: 20-02-2017