På di.dk anvender vi cookies til en række forskellige formål i forbindelse med funktion, webanalyse og marketing. Klikker du videre på sitet, accepterer du, at der sættes cookies til disse formål. Du kan læse mere om cookies og fravælge brugen af dem på denne side.

Teknisk information til virksomheder der anvender portionsmærker

Dette er en guide til virksomheder, der ønsker at mærke deres produkter med et portionsmærke, det der før hed GDA.

Sådan laver du mærket – step by step:

  1. Vælg hvilket portionsmærke du skal bruge
  2. Fastsæt portionsstørrelsen
  3. Fra næringsdeklaration til portionsmærke

1. Vælg hvilket portionsmærke du skal bruge. 

Man har to valgmuligheder, når man vælger at bruge portionsmærkning:

  • Man kan enten vælge at mærke med energiindhold (A)
  • Eller man kan mærke med energiindhold, fedt, mættede fedtsyrer, sukkerarter og salt (B).

Det vil ofte afhænge af pladsen på produktet, hvilken en af de to muligheder, man vælger. Hvis pladsen er trang, kan man forkorte nogle af forklaringerne på mærket, da lovgivningen giver mulighed for en vis variation.

Den europæiske brancheorganisation for fødevare, Food Drink Europe, har lavet en vejledning, som viser de forskellige muligheder for, hvordan man kan variere mærket.

Læs mere om variationerne her

 

Når virksomheder vælger at mærke deres fødevarer med portionsmærkningen, kan de enten vælge at bruge den korte version (A) eller den udvidede version (B). Af pladshensyn kan det være nødvendigt at forkorte teksterne. (se nederste eksempel)

HUSK:
De obligatoriske krav til skriftstørrelse på emballagen gælder også portionsmærkning. Det betyder, at x- højden minimum skal være 1,2 mm. Se eksempel nedenfor.

Portionsmærket må kun bestå af energi, eller energi, fedt, mættede fedtsyrer, sukkerarter og salt. Andre oplysninger i næringsdeklarationen må ikke overføres til portionsmærket.

Det er ikke en forudsætning, at næringsdeklarationen indeholder information om portioner, for at benytte portionsmærkning på forsiden af pakken.

2. Fastsæt portionsstørrelsen

Portionsstørrelserne kan fastsættes på to måder.

  • Det kan enten være den mængde, det anbefales, man spiser i løbet af en dag eller et måltid som del af en sund kost.
  • Eller det kan være en afgrænset mængde, der er naturlig for produktet i den form det sælges f.eks. en skive brød, en karamel eller en dåse sodavand.  

Det er en god idé så vidt muligt at bruge den samme portionsstørrelse på tværs af produkter.

Men hvis det betyder, at man skal anbefale en portion, som det ikke er logisk forbrugeren vil spise i den form som fødevaren sælges, er det bedre at justere portionsstørrelsen, så den passer til den form, som fødevaren sælges i. En portion chokolade indeholder typisk 25g, det fungerer i forhold til en plade chokolade på 50g, der indeholder to portioner. Hvis en anden plade indeholder 60g og kan brydes op i tre naturlige stykker, vil det ikke være logisk med en portionsstørrelse på 25g. Her vil det være logisk at vælge en portionsstørrelse på enten 20g eller 40g. 

Den europæiske fødevareindustris brancheorganisation har fastsat specifikke principper for fastsættelse af portionsstørrelser, som man skal følge.

Læs mere om hvordan den europæiske fødevareindustri anbefaler virksomheder i Europa at fastsætte deres portionsstørrelser i boksen til højre.

Læs mere om de fastsatte portionsstørrelser i boksen til højre.

Husk at det skal fremgå af pakken, hvor mange portioner den indeholder.

3. Fra næringsdeklaration til portionsmærke.

Energiindholdet pr. 100g kan overføres direkte til portionsmærket fra næringsdeklarationen. Mængden af energi, fedt, mættede fedtsyrer, sukkerarter og salt, der er i én portion, udregnes på følgende måde:

 Man tager udgangspunkt i indholdet pr. 100g og den fastsatte portionsstørrelse.

Se eksempel på udregning i nederste boks til højre.

Der gælder samme regler for afrunding for portionsmærket som for næringsdeklarationen.

Procentsatserne i portionsmærket fortæller hvor meget af det daglige behov for energi og næringsstoffer, der er i én portion i forhold til referenceindtag (RI).

Man tager udgangspunkt i indholdet pr. portion og det fastsatte referenceindtag for energi og næringsstoffer.

Se eksempel her på hvordan man udregner procenten.

PUBLICERET: 26-03-2015 OPDATERET: 20-02-2017