På di.dk anvender vi cookies til en række forskellige formål i forbindelse med funktion, webanalyse og marketing. Klikker du videre på sitet, accepterer du, at der sættes cookies til disse formål. Du kan læse mere om cookies og fravælge brugen af dem på denne side.

Hvad er referenceindtag?

Referenceindtag henviser til indtag af energi og næringsstoffer en gennemsnitsperson skal have på en dag.

Referenceindtag, eller RI, er et begreb som stammer fra mærkningslovgivningen. Det fortæller bl.a. om, hvor meget energi en gennemsnitsperson skal have på en dag og hvor energien skal komme fra.

Når det drejer sig om fedt, mættede fedtsyrer, sukkerarter og salt henviser referenceindtaget til hvor meget der højst må være i en kost, som opfylder anbefalingerne for en sund kost for en gennemsnitsperson. Når det drejer sig om energi, kulhydrater og protein henviser referenceindtaget til det anbefalede gennemsnitsindhold i en sund kost for en gennemsnitsperson.

Dette er de anvendte referenceindtag:

For større udgave af ovenstående tabel - se linket til højre.

Derfor er referencepersonen en kvinde

Det er i mærkningslovgivningen bestemt, at de referenceindtag der benyttes svarer til energibehovet hos en kvinde med et moderat fysisk aktivitetsniveau. Kvinder har typiske et højere energibehov end børn og et lavere energibehov end en mand. Derfor opfattes hendes energibehov som mest repræsentativt for befolkningen som helhed og derfor benyttes det som udtryk for en gennemsnitsperson.

Kontakt image
Konsulent
Tlf: +45 3377 3035
Mobil: +45 2447 6817
E-mail: fretdi.dk
PUBLICERET: 26-03-2015 OPDATERET: 20-02-2017