På di.dk anvender vi cookies til en række forskellige formål i forbindelse med funktion, webanalyse og marketing. Klikker du videre på sitet, accepterer du, at der sættes cookies til disse formål. Du kan læse mere om cookies og fravælge brugen af dem på denne side.

Gode udsigter til en frihandelsaftale med Japan inden sommerferien

Forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem EU og Japan er på langt de fleste områder færdigforhandlet, og begge parter udviser villighed til at nå i mål med aftalen inden sommerferien

Når den næste forhandlingsrunde om en frihandelsaftale mellem EU og Japan starter onsdag den 14. juni, er der høje forventninger til udfaldet af det to uger lange møde. Planen er nemlig, at der kan indgås en politisk aftale, på baggrund af de færdige forhandlinger, på et EU-Japan topmøde den 6. juli.

I en samtale mellem EU-kommissær Cecilia Malmström og den japanske udenrigsminister Fusio Kishida den 24. maj var der også enighed om både, at forhandlingerne var var nået langt, og at to af de væsentligste udeståender, henholdsvis investeringsbeskyttelse og regler for data flow, kunne forhandles færdig efter indgåelsen af en politisk aftale i juli.

Ønsket om en hurtig aftale blev genbekræftet til G7-mødet den 27. juni af den japanske premierminister Shinzo Abe, formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk og formanden for EU-Kommissionen Jean-Claude Juncker.

Det japanske fødevaremarked

Japan er allerede EU's sjettestørste handelspartner, og tilsammen udgør EU og Japan en tredjedel af det globale bruttonationalprodukt og står for en femtedel af den globale handel. Flere studier viser, at en frihandelsaftale potentielt vil kunne øge den europæiske eksport til Japan med 33 pct. og den japanske eksport til EU med 24 pct.

Det japanske landbrugs- og fødevareområde har i mange år været beskyttet fra fremmed adgang til markedet af høje tariffer og stram regulering, men er de seneste år blevet reformeret væsentligt. Senest er den japanske mælke- og mejerisektor blevet liberaliseret med henblik på at øge produktionen. Dette har været et kardinalpunkt i forhandlingerne fra EU, da tarifferne på mejeriprodukter i Japan ønskes fjernet.

Herudover forventes der at blive større klarhed om fødevareregulering og -lovgivning, så europæiske virksomheder har lettere adgang til det japanske marked. De væsentligste områder er beskyttelse af europæiske varers geografiske oprindelsesbetegnelser samt tilladelse af tilsætningsstoffer i Europæiske fødevarer.

Eksportfremstød til Japan i oktober

Den 10. til 13. oktober deltager DI Fødevarer i et eksportfremstød og kongeligt besøg til Toyo, hvor mere end 50 deltagende virksomheder, heraf 17 fødevarevirksomheder.

Læs mere om arrangementet her [TILMELDINGEN ER LUKKET]

Kontakt image
Chefkonsulent
Tlf: +45 3377 3013
Mobil: +45 4059 0339
E-mail: lzldi.dk
PUBLISHED: 12-06-2017 LAST MODIFIED: 14-06-2017